2022-01-21

Hva er egentlig en trykklar fil?

Når du kontakter Brisk reklame eller andre firmaer i samme bransje, blir du ofte spurt om å sende inn en trykklar fil (også kalt vektor-fil). For mange er det ikke så lett å forstå hva som menes med dette.

Vektor er enkelt forklart grafikk som kan “blåses” opp i uendelige størrelser, uten å miste kvaliteten. Til sammenligning vil en bildefil som blåses opp fort bli kornete og utydelig.

Photoshop-filer/bilder som lagres som eps/pdf blir ikke automatisk vektorisert. Her vil det fortsatt kun være punktgrafikk selv om de lagres i et annet filformat.

Bildeeksempelet over viser punktgrafikk til venstre, og vektorgrafikk til høyre. I en vektorfil beholder logo og tekst samme kvalitet uansett størrelse, mens punkt blir kantete og uleselig når det forstørres.

- Punktgrafikk er en mengde fargepunkter som kun ser bra ut i sin opprinnelige størrelse, og er i hovedsak for bruk på internett (sosiale medier og nettsider). Lagres i filtyper som jpg, png, gif. 

- Vektorgrafikk er ment for fysisk produksjon, og inneholder konturer og baner som printere kan skjære etter. Disse kan skaleres uten å miste kvalitet og lagres i filtyper som eps, ai, cdr, pdf.


Hvorfor er det så viktig med vektor for produksjon?

Våre printere konturskjærer alle formater, og er avhengige av informasjonen en vektorfil har for å kunne garantere for kvaliteten på printet. Om du for eksempel ønsker dekor til bilen din, vil du nok helst ha logoen konturskjært. Her må vi ha vektorgrafikk som inneholder konturer og baner som maskinene kan lese og skjære etter.

Det samme gjelder merker til å trykke på klær. Uten en vektorisert logo er det ikke alltid mulig å produsere merkene i forventet kvalitet.  Uansett hva du ønsker, og hvor stort du vil ha det, så vil en vektorfil garantere at det ser bra ut uansett hvor stort det skal være. En bildefil har et satt mål – om man "blåser opp" slike bilder vil det ødelegge kvaliteten.


Hvilke programmer kan lage vektoriserte filer?

De mest kjente programmene som kan lage slike filer er:

- Adobe Illustrator

- Adobe InDesign

- CorelDraw

Adobe Photoshop kan ikke lage vektorgrafikk.


Trenger du ekspertise?

Vi hjelper deg gjerne! Vi har dyktige designere som kan vektorisere filene dine slik at de blir trykklare. Noen logoer må settes opp på nytt, mens andre trenger mindre justeringer for å passe til bruksområdet.

Ikke nøl med å kontakte oss - vi har kunnskapen!

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å gi deg en bedre nettopplevelse. Ved å surfe på dette nettstedet godtar du vår bruk av informasjonskapsler.
Personvern